Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku Włącz wersję graficzną

Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jak się przygotować?

Jak się przygotować?

Aby oddawanie krwi przebiegło bez niespodzianek w postaci gorszego samopoczucia i wytworzone sztuczne łzy były dobrej jakości należy pamiętać o tym żeby odpowiednio się przygotować:

  • Być wyspanym i wypoczętym
  • Zjeść lekki i nietłusty posiłek (np. pieczywo z chudą wędliną, dżemem, drożdżówkę lub słodką bułkę, chudy twaróg, warzywa i owoce)
  • Przez 3 dni poprzedzające oddanie krwi powinno się zupełnie wykluczyć z diety tłuszcze zawarte w takich produktach jak: mleko, masło, kiełbasa, pasztet, śmietana, rosół, tłuste mięso, boczek, jajka, orzeszki ziemne i ciasta kremowe – zależy nam, aby sztuczne łzy nie zawierały tłuszczu
  • Około 7 dni przed datą umówionego zabiegu, należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Natomiast bezpośrednio przed oddaniem krwi trzeba też się odpowiednio nawodnić minimum to 0,5 l płynów (woda mineralna, sok, herbata-może być słodzona) - należy pamiętać, że im wyższa temperatura na zewnątrz tym więcej płynów należy wypić.
  • Należy pamiętać, że do oddania krwi należy się zgłaszać w pełni zdrowia - wykluczają oddanie wszystkie objawy infekcji (gorączka lub stan podgorączkowy, katar, kaszel, opryszczka )
  • Nie powinno się spożywać alkoholu co najmniej 24 godziny przed oddaniem
  • Należy pamiętać o zabraniu ze sobą aktualnego wyniku morfologii (wykonany do 7 dni przed wyzytą)